Fietsen in de buurt van Malberg

Rondje Malberg, Kyllburg, Neuheilenbach, Neidenbach, Malberg

Malberg en omgeving leent zich uitstekend voor heerlijke fietstochten met prachtige vergezichten. Er is echter één maar: Je hebt in dit zeer heuvelachtige echt een e-bike nodig. Belangrijker nog: een e-bike met goede middenmotor.

Wij zijn nog maar net aan ons rondje van 25 km begonnen of de zweetdruppels parelen al van mijn voorhoofd via mijn wangen naar mijn kin. Ik weet, ik zweet snel en hevig, maar deze keer is het anders. Om vanuit het huis een op de route te geraken moeten we eerst de klim naar Kyllburg nemen om meteen daarna een flinke hobbel richting Sankt Thomas te nemen.

Daar waar ik met mijn voorwielmotor zwaar aan het zwoegen ben, komt mijn vrouw op haar middenmotormonster (een Bosch Active Plus) mij met speels gemak en een brede glimlach op het gelaat voorbij gesneld. ‘Lukt het een beetje’, vraagt ze. Ik grom wat en probeer mijn energie te sparen. we zijn nog maar net begonnen en ik wil het gezellig houden.

Na Sankt Thomas volg je lange tijd het spoor van de trein en het riviertje de Kyll richting Gerolstein. De op dat moment vriendelijk kabbelende Kyll zou twee dagen later veranderen in een woeste watermassa en een ravage aanrichten in de dorpen die het passeert. We passeren Sankt Johan en Zendscheid.

Dan wacht ons een nieuwe uitdaging: een weg die zich langs woningen en door een bos omhoog slingert en op het hoogste punt 300 meter verschilt met het startpunt. Geen doen met de voorwielmotor. Wandelen is het devies. Ook leuk, maar toch net even iets anders leuk dan ik me had voorgesteld. we rijden richting Erntehof en door naar Neuheilenbach en Neidenbach.

Na een leuk pad door het bos kom je terecht in Mohrweiler.  Vandaar is het nog maar een klein stukje naar Malberg. Omdat je naar beneden gaat is het lekker fietsen, al moet je er wel voor waken dat je niet te lang je remmen los laat anders schiet je letterlijk naar de voet van de berg.

De Kyll-radweg

Malberg ligt grofweg halverwege een prachtige fietsroute die begint in Dahlem en eindigt in Trier (of andersom): Deze staat beter bekend als de Kyll-radweg die 120 kilometers lang is en de grillige route van de rivier de Kyll volgt. Je kunt beide kanten op. Ga je richting het noorden (Dahlem) dan kom je langs leuke dorpjes. En overal is wel iets aparts te bewonderen. Zoals bijvoorbeeld het cisterciënzerklooster in Sankt Thomas.

Je hoeft dan niet, zoals wij in onze onwetendheid deden eerst heel veel klimwerk te verrichten. Je kunt namelijk ook bij het station in Kyllburg direct het fietspad op en een redelijk vlak parkoers richting Gerolstein afleggen. Je kunt voor de terugweg uiteraard kiezen voor het klimavontuur en de bergen induiken of je rijdt dezelfde route gewoon terug. Het is verbazingwekkend om te zien wat je op de heenweg hebt gemist.

En zo kun je de route dus ook richting Trier afleggen. Wil je die kant op? Dan moet je in Kyllburg wel eerst even de kuiten laten branden voordat een vlakker stuk volgt.

Echternach

Nog een aanrader: Fietsen rond Echternach.

Nu je toch je fietsen bij je hebt, is het ook aan te raden deze op te laden voor een fietstocht in de omgeving van Echternach. Daar zijn genoeg routes langs de Sauer (lekker vlak) of door bossen en weilanden (meer een uitdaging). Je komt genoeg plekken tegen waar je onder het genot van je meegebrachte boterhammen en limonade kunt genieten van het fraaie uitzicht op de natuur of de in het water ploeterende kanovaarders. Het is echt heel leuk om dat even goed in je op te nemen. Uiteraard passeer je genoeg horeca voor het nuttigen van een versnapering.

 

Wat wij hebben gedaan is via Wikiloc, Komoot of RouteYou naar  routes gezocht en deze offline op de telefoon opgeslagen.