Wandelen in de Eifel

Wandeltocht Malberg

(Direct vanuit het huis, ongeveer 5 km, hier en daar pittige klimmetjes)

Nee, wij zijn geoefende wandelaars. Stappen weliswaar geregeld rond in het bos, maar meestal niet langer dan 1,5 uur. Dat jullie ons niveau een beetje in gedachte houden.

Wij hebben deze route gevonden via de handige wandelapp Wikiloc. Je kunt wandelroutes in de omgeving opzoeken en opslaan om ze offline op je telefoon te gebruiken.
Dat laatste is geen overbodige luxe, want je bereik is ‘nul’.

Let op: om van deze app gebruik te maken moet je wel een gratis proefabonnement van twee weken nemen. Zeg dus op tijd op als je er niet langer gebruik van wenst te maken. Dit was onze route: wandelroute Malberg Wikiloc >>>

Vanuit het huis aan de voet van het kasteel loop je naar beneden en sla je bij Heidi rechtsaf tot je de brug passeert. Je hebt de huizen nu achter je gelaten. Hierna ga je linksaf en wandel je een heel stuk door het groen langs de meanderende rivier. Wat ons meteen opvalt is de rust. Je komt vrijwel niemand tegen. Ja, twee vrouwen zijn met de hand aardappelen aan het rooien, en zo nu en dan zie je iemand die haar hond uitlaat. Komt misschien ook door de tijd van het jaar. Het is eind september en de meeste gasten op de camping van Kyllburg hebben hun tent ingepakt.

Dit eerste stuk heb je afwisselend zicht op het kasteel dat nu letterlijk boven het dorp lijkt te zweven. Even verderop kijk je omhoog en zie je op een rotswand hoog boven je allemaal majestueuze bomen.

Pas na een kilometer of twee begin je aan een klimmetje, dat ongemerkt lang duurt. Je stijgt flink. Wij nemen zo nu en dan even de tijd en kijken dan om ons heen. Dan loop je door een laan met bomen, of wandel je door hoog gras en flinke struiken. Overal hoor je het stromende water van de Kyll. Je passeert een vogelkijkhutje en hebt zicht op de zwembaden van het openluchtbad in Kyllburg.

Dan, aan het eind van de klim, sta je ineens op asfalt. Het blijkt de weg naar Kyllburg. Op het verharde pad wandelen we richting het dorp. Heuvel af. We passeren mooie huizen, aparte woningen en panden met prachtige gevels. In het dorp kun je even stoppen bij de italiaan voor een kopje espresso of een glaasje fris. Je kunt ook doorlopen. Gelukkig hoeven we in Kylburg niet de steile klim omhoog te nemen. We hebben deze al een paar keer achter de kiezen na ons eerder bezoekje aan Bella Italia.

We gaan onderlangs, gelukkig. We zeggen nog tegen elkaar dat we dit stukje van de route altijd moeten nemen. Maar dan begint misschien wel het zwaarste stukje van de gehele route, want ja, we moeten alsnog omhoog. Deze laatste klim is pas pittig en echt steil.

Eenmaal boven hoeven we ons alleen nog maar naar beneden te laten rollen om zo via het voetpad langs de doorgaande weg uiteindelijk Malberg weer binnen te wandelen. Wij kiezen er echter voor om even verderop een steil pad naar beneden in te slaan en na 150 meter via een brug weer aan de andere kant van de Kyll te belanden. We lopen nu het eerste stukje van de route in tegenovergestelde richting. Wat weer een nieuwe blik op Malberg werpt. Na een dik uur zijn we weer terug waar we begonnen. Eenmaal thuis trakteren we onszelf op een kop koffie en een stukje taart van Heidi.

Wandeltocht Zendscheid

Deze wandeltocht is ongeveer 4km+. Gaat de eerste helft vooral omhoog en daarna weer naar beneden. Je vindt deze route op Wikiloc. Je vindt de route hier >>>

Het is slechts een kwartiertje met de auto rijden vanuit Malberg en dan sta je al bij het startpunt van een volgende mooie wandeling. Eentje die weliswaar kort van lengte is, maar behoorlijk pittig qua inspanning. Wij zijn beginners, moet je weten. Het vertrekpunt is de parkeerplek van Hotel Haus Kylltal in de Dorfstrasse 4. Je maakt in feite een wandeling rond – wat ons lijkt – een visvijver of een eendenkooi. We zijn er nog niet uit wat het precies is en kunnen er ook niet zo veel over vinden. Onderweg zijn we ook niemand tegengekomen om te vragen wat het precies is.

Je duikt meteen over een breed pad een bebost gebied in. Dat zorgt voor een heerlijke verkoeling op deze warme wandeltocht. Schrik niet van de agressief blaffende hond als je het grote huis passeert. De trouwe viervoeter zit vast aan een lang touw en kan je niet bereiken. Vooral de ‘klim’ (stevig stijgend pad, want klimmen doe je in de bergen) die na een 1,3 km volgt is pittig en houdt maar aan. Na elke bocht denk je: nu zijn we er.  Er lijkt maar geen einde aan te komen. We waren doortastend begonnen, maar verminderen al snel ons tempo. Wij zijn duidelijk geen profi’s.

Maar de natuur is adembenemend. En als je eenmaal het hoogste punt hebt bereikt, kun je je opmaken voor een nieuwe uitdaging: een flinke afdeling die een goede training is voor je kuiten. Kijk goed om je heen, want met een beetje geluk zie je tussen de bomen een ree wegschieten.

Het allerlaatste stukje loop je over het asfalt van de Dorfstrasse (heel Zendscheid lijkt wel aan de Dorfstrasse te liggen) weer richting je auto.

Voor we definitief terugkeren naar het huis in Malberg, maken we in Bensdorf een pitstop bij Gasthaus die Ecke voor een heerlijke ijskoffie.